Známá česká firma rozjela masivní propouštění svých zaměstnanců. Na dlažbě skončí velká spousta lidí

Nezaměstnanost v České republice v červenci vzrostla na 3,8 procenta z červnových 3,6 procenta, jak uvedl Úřad práce.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

V souvislosti s propouštěním se v poslední době mluvilo o vícero firmách. Události247 například psaly o avizovaném propouštění ve firmě Zetor, která vyrábí traktory. Již před několika měsíci stejný plán ohlásil státní podnik Diamo a nedávno také hutní společnost Liberty Ostrava.

Lidí bez práce je letos víc

Bez práce bylo na konci července 283 011 lidí, to je oproti předchozímu měsíci o 10 327 víc. Jak píše web České noviny, oproti červnu jich ubylo 1526 na 262 026. Bez práce byli nejčastěji lidé s nižší kvalifikací. Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o dělníky při výstavbě budov, o obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, o montážní dělníky, kuchaře, řidiče nákladních aut a tahačů, nebo uklízeče.

Velké propouštění těchto zaměstnanců nařízené státem. Dotkne se i vás?

iZdroj fotografie: Oregon Department of Transportation/ Creative Commons / CC-BY-SA
Další česká firma nedávno oznámila propouštění svých zaměstnanců

Zanedlouho budou bez práce další stovky lidí. Problémy ohlásila společnost Adient, která se zabývá výrobou autopotahů. Ještě v roce 2023 se přitom autopotahy v českolipské fabrice společnosti vyráběly ve třech směnách, tedy i přes noc. Jak upozornil web Novinky, pak ale firma, která sídlí v průmyslové zóně v České Lípě – Dubici, omezila výrobu jen na dvě směny. Tento rok na jaře pak došlo k propouštění.

Za propouštění může přechod na elektromobilitu

Od června už jede výroba pouze na jednu směnu. Mluvčí firmy Aneta Šeráková pro Novinky uvedla, že o práci přišly během loňského a letošního roku nižší stovky lidí. Do evidence úřadu práce se jich jen letos zapsalo 124, z toho bylo 84 žen, které firma zaměstnávala jako švadleny. Zajímavostí je, že Adient v továrně v České Lípě zaměstnává desítky mongolských žen i mužů. Ve městě jich žije více než 1500.

Velké propouštění je tady: Bez práce skončí spousta lidí. Koho všeho se vyhazov dotkne?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Adient hodlá propouštět

Důvodem omezování výroby a propouštění jsou globální změny v automobilovém průmyslu. Jak Šeráková řekla Novinkám, pro dodavatele to znamená nové výzvy v důsledku přechodu na elektromobilitu, narušení dodavatelského řetězce, poklesu ekonomiky a taky snížené poptávky spotřebitelů. Zaměstnancům se snaží pomoci pracovníci úřadu práce, kteří za nimi docházejí na pracoviště. Nabízejí jim poradenství k evidenci na úřadu práce i informace o rekvalifikacích pro zájemce o práci.

Vyhodili vás někdy ze zaměstnání?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články