Kdo bude mít na autě jednu z těchto věcí, zaplatí 50 000 Kč a policie mu zakáže řídit. Domů bude muset po svých, nebo autobusem

Předpisy platí pro každého. Kdo je nerespektuje, musí počítat s postihem a pořádnou pokutou. Některé případy, které policisté řeší, jsou ovšem opravdu extrémní.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Nejčastějším přestupkem je překračování maximální povolené rychlosti. Po letošním zpřísnění trestů mohou policisté za obzvlášť vysoké překročení rychlostního limitu lidem dokonce sebrat řidičský průkaz, jak jsme psali už dříve. Vysokou pokutu či jiný trest však mohou řidiči dostat i za další porušování pravidel, jež se na českých silnicích děje dnes a denně.

Policie si auta hned všimla

Pořádně překvapeni zažili policisté, když v Brně zastavili vozidlo, které řídil 24letý mladík. Hlídka si auta všimla hned, protože mělo neobvykle výrazný tuning. Speciálně proškolení policisté cílenou kontrolou technického stavu objevili na autě 23 vážných závad, ale k tomu i sedm závad nebezpečných. Uvnitř vozu například byly nechráněné pohyblivé části vozidla. Policie o tom informuje na svém webu.

Stát rozhodl: Vysoká pokuta pro všechny řidiče, kteří nebudou jezdit po dálnici

iZdroj fotografie: Policie ČR
Pokuty za některé přestupky mohou být opravdu vysoké

Dodatečně bylo také upravené brzdové ústrojí, převodovka a řízení. Auto ani nemělo boční blinkry a ostatní nebyly funkční. Palivová nádrž byla navíc umístěna v zavazadlovém prostoru a pneumatiky byly opotřebené pod zákonem stanovenou mez. Dokonce se z nich odtrhávaly kusy gumy. Výsledkem kontroly byla pro nezodpovědného mladého řidiče na místě nejvyšší možná pokuta. To však nebylo všechno.

Policie autu okamžitě sebrala techničák

Policisté navíc vozidlu na místě za zjištěné závady okamžitě odebrali technickou způsobilost. S případnou sankcí ale musí ještě počítat i majitel vozu. Ve správním řízení mu totiž hrozí za provozování technicky nezpůsobilého vozidla v silničním provozu pokuta ve výši až 50 000 korun, uvádí dále na webu policie. Jak dlouho a proč s takto upraveným autem mladý řidič jezdil, policie nesdělila.

Vybraným řidičům hrozí pokuta 25 000 Kč. Policie varuje před jedním typem jízdy, který bude tvrdě potrestán

iZdroj fotografie: Bazi / Creative Commons / CC-BY-SA
Řidiči by si neměli dělat úpravy na autě sami po domácku

Za nejzávažnější prohřešky policie označila úpravu brzd, řízení a předělávku převodovky. Video z tohoto zásahu si můžete prohlédnout zde. Je z něj jasné, že s tímto autem už se po silnicích do odstranění všech závad jezdit nesmí a řidič bude zřejmě muset chodit pěšky.

Co si o tom všem myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články