Velké skupině Čechů stát letos snížil důchod o několik tisíc korun. Další jsou na řadě

Důchody jsou velké téma. Senioři si musí zvykat, že se jim nezvyšují takovým tempem, jak byli zvyklí. Někteří dokonce o peníze přijdou.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Psali jsme, že důchod Čechům roste pomaleji. Letos v lednu se jim například penze zvýšily v průměru pouze o 360 korun. Průměrně tak důchod přesáhl hranici 20 tisíc korun, konkrétně činil 20 600 korun měsíčně. Příští rok to nejspíš nebude o moc lepší. Podle odhadů ministerstva práce by měl průměrný nárůst představovat témě stejnou částku.

Důchody se krátí o několik tisícovek za rok

Stát však rozhodl, že jedna skupina obyvatel se naopak dočká snížení důchodů. Vysocí a významní představitelé minulého režimu totiž mají od března 2024 nižší starobní důchody. Jde o opatření, které prosadil ministr Marian Jurečka a poslanci ho schválili na konci roku 2022. Krácení důchodu se týká těch, kteří v období 25. února 1948 až 17. listopadu 1989 působili ve vysokých politických a dalších státních funkcích.

Tohle udělala vláda českým důchodcům. Senioři se bouří, to snad není pravda

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Důchody se letos snižují těm, kteří za minulého režimu působili ve vysoce postavených funkcích

Jak píše web iDnes, za každý započatý rok práce v této funkci se jim sníží procentní výměra důchodu o 300 korun. Do snížení spadají také generální prokurátoři, generálové a plukovníci armády, bezpečnosti či státní bezpečnosti i členové Hlavního štábu lidových milicí. Seznam prominentů měl sestavit Ústav pro studium totalitních režimů. Badatelé shromáždili několik tisíc jmen a pečlivě zkoumali dobu výkonu funkcí i totožnost.

Někteří se tomuto snížení i přes svou minulost vyhnou

Výše krácení je omezena tak, aby důchod neklesl pod úroveň 18 674 korun, jak psaly Události247 už dříve. Pokud už někdo starobní důchod pobíral, proběhlo krácení procentní výměry od splátky v březnu 2024. U nových důchodců se nejprve vypočte plný důchod a až pak se procentní výměra zkrátí. Z dosud žijících osob by se opatření mohlo týkat například Mariana Čalfy nebo Jaromíra Žáka, kteří před rokem 1989 působili jako vládní ministři. 

Zjistilo se, o kolik stát českým seniorům zvýší důchod. Lidé jsou překvapeni

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Někteří bývalý vysoce postavení komunisté se na zmíněný seznam nedostali

Jak píše iDnes, experty překvapilo, že se na seznam nedostali lidé ze sboru nápravné výchovy, tedy z věznic minulého režimu. Mívali ale nižší hodnosti než generál a plukovník a zákon se na ně tedy nevztahuje. Jak uvedlo vedení Ústavu pro studium totalitních režimů, je počet nynější právní úpravy nejspíš konečný. Na seznam by mohlo přibýt nanejvýš pár lidí. Čas je na to ještě do konce tohoto roku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články