Za zachovalý starý nábytek sběratelé nabízí vysoké sumy. Barokní postel či stará skříň se dají prodat za desítky tisíc korun

Křesla, skříně, postele či židle. Starý nábytek používá či má doma uskladněný mnoho lidí. Některé kusy přitom mohou mít vysokou cenu.

i Zdroj fotografie: Kritzolina/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Často je ukrytý ve sklepech nebo na půdách a má nejen historickou, ale i investiční hodnotu. Řeč je o starém nábytku. Ačkoli mnozí mají za to, že staré skříně, židle či postele už se budou hodit tak akorát na podpal, nemusí tomu tak být. Starý nábytek totiž může mít pro sběratele vysokou cenu.

Staré kusy nábytku mohou lidem vydělat jmění

V dnešní době je trendem rychlá výroba a spotřeba. Lidé si věci, včetně nábytku, kupují ve velkém a po pár letech je obměňují za jiné. Starý, kvalitní nábytek přitom dokázal sloužit i desítky let. Ti, kteří ho doma stále mají a je v zachovalém stavu, ho pak mohu zpeněžit. Patří totiž mezi sběratelské artikly.

Máte na půdě, či ve sklepě starý nábytek po babičce? Nevyhazujte ho, máte díky tomu nárok na 100 000 Kč a víc

iZdroj fotografie: Palickap/ Creative Commons / CC-BY-SA
Starý nábytek mají mnozí lidí na půdách či třeba na chalupách

Kritérií, podle kterých se hodnota nábytku určuje, je vícero. Ne překvapivě je jedním z těch hlavních stáří nábytku. Jak již dříve psaly Události247, třeba kvalitně zrestaurovaná, zdobená barokní postel ze smrkového dřeva může mít cenu i okolo 100 tisíc korun. Vysoké prodejní částky však mohou dosáhnout i podstatně mladší kusy.

Hodnotný je třeba nábytek od návrháře Halabaly

V dnešní době již legendární kusy od návrháře Jindřicha Halabaly mohou mít obrovskou cenu. Například skříň s vitrínou může dosáhnout ceny okolo 50 tisíc korun, jak loni psal web Lidovky. A možná ještě známější křeslo H-269 lze prodat za podobnou částku. Pakliže by však bylo výborně zrestaurované, může být jeho hodnota i násobně vyšší. Jak píše web Forbes, v zahraničí se prodávají za zhruba 4 tisíce dolarů, což je asi 90 tisíc korun.

Tento starý nábytek má doma spousta českých domácností. Vy také? Nevyhazujte ho, dostanete za něj velkou sumu peněz

iZdroj fotografie: Tusiman / Creative Commons / CC-BY-SA
Vybrané kusy nábytku jsou u sběratelů obzvlášť žádané

Zároveň, i další čeští návrháři vytvořili nadčasový nábytek, jehož cena stále roste. Ceněné jsou podle serveru Forbes například také kousky od Jiřího Jiroutky. Je tak evidentní, že starý nábytek může být cenným dědictvím, které může mít vysokou finanční hodnotu. Týká se to však jen vybraných kusů.

Máte doma také starý nábytek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články