Staré věci ze sklepa se nevyplatí vyhazovat. Bony z ČSSR mohou mít hodnotu přes 1 000 000 Kč. Ceněné jsou i první vydání časopisů

I jen několik desítek let staré předměty mohou mít vysokou sběratelskou hodnotu. Některé z nich mají možná Češi schované na půdě či ve sklepě.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Vznik České republiky, respektive zánik Československa nastal teprve před 31 lety. To by se z pohledu sběratelů historických předmětů mohlo zdát jako celkem krátká doba. Některé věci z minulého století však již nyní mají vysokou hodnotu. Kdo je má doma schované, může na jejich prodeji pěkně vydělat.

Velmi žádané jsou bony

Takzvané tuzexové poukázky byly zvláštním druhem platidla, který bylo možné využít v tuzexových obchodech nabízejících atraktivní zahraniční zboží. Po pádu komunistického režimu, tedy zániku socialistického Československa a přechodu k tržní ekonomice se tyto poukázky staly bezcennými, alespoň co se týče jejich původní funkce. Dnes si za ně tedy lidé už nic reálně nekoupí. Jejich sběratelská hodnota však může být vysoká.

Máte doma jednu z těchto starých věcí z ČSSR? Máte nárok na více než 1 000 000 Kč. Honem si to ověřte

iZdroj fotografie: Lukáš Řezník / Creative Commons / CC-BY-SA
Některé bony dnes mohou mít vysokou sběratelskou hodnotu

Důkazem je předloňská aukce, o níž píše server TN. Tehdy se prodával 50haléřový bon z vůbec první emise těchto poukázek. Již jeho vyvolávací cena byla vysoká. Činila 10 tisíc korun. Výsledná částka, za kterou se tento vzácný bon prodal, pak byla více než 120krát vyšší. Sběratel ho totiž koupil za 1 260 000 korun.

Hodnotné jsou i další věci z doby Československa

Příkladem jsou různé knihy či časopisy. Události247 již dříve psaly o dražbě vůbec prvního čísla legendárního časopisu Čtyřlístek, které neslo název Vynález profesora Myšpulína. Toto vzácné vydání se prodalo za více než 50 tisíc korun. A další vydání tohoto časopisu, nazvané Mezi Piráty, se pak vydražilo za 10 300 korun, uvádí dále web TN.

Máte na půdě, či ve sklepě starý nábytek po babičce? Nevyhazujte ho, máte díky tomu nárok na 100 000 Kč a víc

iZdroj fotografie: Zákupák/ Creative Commons / CC-BY-SA
Časopis Čtyřlístek byl ve své době velmi oblíbený

A vydělat mohou i lidé, kteří by doma měli vybrané kousky nábytku pocházejícího z doby Československa. Může se jednat například o nábytek od návrháře Jindřicha Halabaly. Anebo kousky v takzvaném bruselského stylu. Tento nábytek byl oblíbený zejména v 50. až 70. letech a jeho cena může v případě, že jsou kusy v dobrém stavu, dosahovat i desítek tisíc korun, jak psaly Události247. Ačkoli mnozí lidé tak tyto předměty považují za haraburdí, jejich cena může mnohé překvapit.

Máte doma schované některé staré věci z doby Československa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články