Kdo se nebude k dopravní značce chovat tak, jak má, dostane obří pokutu a půjde do vězení. Neznalost zákona neomlouvá

Porušení dopravních předpisů může motoristy přijít draho. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se dopustí přestupku ve vztahu k dopravní značce.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Velká část dopravních přestupků je způsobena tím, že řidiči neuposlechnou nařízení, jež jim přikazuje dopravní značka. Asi nejčastěji se jedná o překročení maximální povolené rychlosti, výjimkou však není ani porušení zákazu vjezdu, nezastavení na značce „STOP“ či třeba odstavení vozidla v zákazu zastavení. Pokud by však někteří motoristé chtěli problém vyřešit tím, že značku prostě odstraní, nejen že se pokutě nevyhnou, ale ještě navíc mohou schytat daleko vyšší sankci.

Dopravní značky nesmí řidiči nijak ničit

Přísně zakázáno je nejen krást značky, ale také je jakkoli ničit. Příkladem může být jejich poškrábání, pokřivení nebo třeba posprejování. Nejenže tím vandalové přidělají práci zaměstnancům technických služeb, kteří musí dopravní značky opravovat či měnit. Ještě navíc tím mohou způsobit i dopravní rizika. Řidiči se totiž kvůli chybějící či poškozené značce mohou nevědomky dopustit přestupku a zapříčinit třeba i dopravní nehodu.

Nová dopravní značka 2024: Každý řidič, který nebude vědět co znamená, dostane brutální pokutu

iZdroj fotografie: Policie ČR
Poškození dopravní značky může řidiče přijít draho

Těm, kteří by se ke značkám nechovali tak, jak mají, pak hrozí velké problémy. Jak píše web Centrum služeb pro silniční dopravu, vandalové se tím mohou dopustit přestupku, za což jim může hrozit sankce až 300 tisíc korun. A pokud by poškození dopravní značky vedlo k ohrožení bezpečnosti provozu, mohlo by to být kvalifikováno jako trestný čin. A za ten pak hrozí i vězení.

Poškozování značek v Česku není nic výjimečného

Hned o několika případech v minulosti informoval web Deník. Již dříve psal třeba o škodách v Brně, kde silničáři museli měnit i více než tisíc značek měsíčně. Četný výskyt vandalismu pak bývá v určité dny v roce. Například v době velikonočních svátků, jak rovněž psal server Deník.

Nová dopravní značka. Spousta Čechů se s ní ještě nikdy nesetkala. Za její nedodržení přitom hrozí pokuta 3 700 Kč

iZdroj fotografie: Policie ČR
Častým problémem bývá vyvrácení značky

A s poškozenými značkami se pak v minulosti často setkávali také strážníci v Opavě, dodává web Deník. Zároveň však platí, že ne vždy je problém zapříčiněn cizím zaviněním. Dopravní značky mohou být poškozeny také třeba silným větrem anebo únavou materiálu.

Věděli jste, že za poškození dopravní značky hrozí takto přísné tresty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články