Čtyřdenní pracovní týden v ČR: Někde už začal platit. Zaměstnanci jásají

Zatímco v dobách dávno minulých jsme museli občas do práce i v takzvanou pracovní sobotu, v poslední době se rozmáhá zcela opačný trend.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O možnosti čtyřdenního pracovního týdne se v posledních letech mluví čím dál častěji. Nedávno o tomto tématu psaly i Události247. Obvykle jsou to však spíše jen plány a debaty o jeho přínosech či nevýhodách, než o reálném zavádění do praxe. To se však nyní mění. Stovky pracovníků totiž od února reálně čtyřdenní pracovní týden využívají.

Za méně času v práci stejné peníze

Otestovat tento koncept v praxi se rozhodli v Německu, jak psal web iDnes. V letošním roce zde čtyřdenní pracovní týden platí pro stovky zaměstnanců po celé zemi, a to vše samozřejmě za stávajících platových podmínek. Celkem se do projektu, který začal v únoru a trvat by měl asi 6 měsíců, zapojilo 45 místních firem. Hlavním cílem tohoto experimentu je zjistit, jestli kratší pracovní doba povede k lepšímu zdraví, spokojenosti a produktivitě pracovníků.

Čtyřdenní pracovní týden. Nově budou určití lidé v práci o den méně

iZdroj fotografie: Adam Pat / Creative Commons / CC-BY-SA
Čtyřdenní pracovní týden na zkoušku zavádí nově spousta zaběhlých firem

O této novince, která by jistě potěšila spoustu lidí, uvažují v Polsku. Jak píše web CNN Prima News, tamní ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje úpravu pracovního týdne. Jednou z variant je snížení počtu pracovních hodin ze 40 na 35 týdně. Druhou možností, o které uvažuje polská ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková, je zavedení volných pátků, tedy čtyřdenního pracovního týdne.

České firmy si kratší pracovní týden chválí

Čtyřdenní pracovní týden testují i některé firmy v Česku. Například brněnská společnost Phonexia, která je globálně uznávaným hráčem na trhu s řečovými technologiemi, si výsledky chválí. Informuje o tom web Novinky. Vedení firmy si od změny slibovalo výrazné zlepšení pracovního i soukromého života lidí a toto očekávání se naplnilo. Kratší pracovní týden svým zaměstnancům nabídla už před několika lety také Trinity Bank.

Šest dnů v práci namísto pěti: Novinka už je schválena. Zaměstnanci se pořádně nadřou

iZdroj fotografie: VeronicaTherese / Creative Commons / CC-BY-SA
Nápad se zaměstnancům velmi zamlouvá

Každý se mohl rozhodnout, jestli upřednostní čtyři pracovní dny, nebo pětidenní pracovní týden v celkovém rozsahu 32 hodin, tedy v průměru 6,5 hodiny v práci denně. Psal o tom web Aktuálně. Podmínkou k této úlevě je to, aby zaměstnanec ve firmě pracoval alespoň jeden rok. Jak upřesňuje web iDnes, zkušenost se čtyřdenním pracovním týdnem má zatím jen 18 procent Čechů. Uvítalo by jej však dalších 70 procent zaměstnanců

Uvítali byste ve vaší práci kratší pracovní týden?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články