Oblíbený sýr, který si čas od času koupí každý Čech, se nesmí jíst. Je nebezpečný, nedávno se o něm zjistily příšerné věci

Sýry s plísní, například Nivu, má většina lidí ráda. Na některých sýrech však plíseň nemá co dělat.

i Zdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Se železnou pravidelností Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhaluje v českých obchodech závadný produkt. Ve většině případů se to týká masa a uzenin. O tom, že se v obchodech zhoršila také kvalita sýrů, jsme na Událostech247 psali několikrát. Většinou se jedná o plesnivé zboží, které ještě nemá prošlé datum spotřeby. Například tvrdý sýr Krolewski, který prodávali v Albertu.

Tvarůžky, které měly něco navíc

Už na jaře jsme psali o tom, že některé obchody nedávno vyřadily z regálů olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W., a to kvůli možnému výskytu plísně. Řetězec marketů Penny tehdy oznámil, že preventivně stahuje z prodeje konkrétní šarže stogramového balení Olomouckých tvarůžků. Šlo o tentýž výrobek z Loštic na Šumpersku. Stejný byl také důvod stažení: podezření na výskyt plísně.

Samá plíseň: Lidl musel stáhnout slaný sýr ze svých pultů

iZdroj fotografie: Chmee2 / Creative Commons / CC-BY-SA
Olomoucké tvarůžky někteří lidé milují, druzí nenávidí

Také tentokrát se jednalo o A.W. Olomoucké tvarůžky tyčinky, odtučněný zrající sýr. Tento konkrétní výrobek objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodejně Tesco v Brně na Dornychu. Informují o tom na svém webu Potraviny na pranýři. Na povrchu sýru se pod neporušeným obalem vyskytovaly kolonie plísní bílé a modrozelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Proč jsou plísně pro lidský organismus nebezpečné

Při kontrole přitom nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku a potravina neměla prošlé datum minimální trvanlivosti. Šlo o šarži L081 231. Pokud byste měli tento sýr ještě doma, určitě ho nejezte a rovnou ho vyhoďte. Pokud se plísně v organismu přemnoží, začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou. Některé z nich dokonce dokážou provrtat stěnu orgánu a rozšířit se na jiný, varuje web Deník.

Tvarůžky, které nejen páchnou: Inspektoři našli v oblíbeném sýru plíseň. Nejezte je, vzkazují obchodní řetězce

iZdroj fotografie: SZPI
V minulosti inspekce objevila několik případů, kdy byly tvarůžky plesnivé

Ze střeva se plísně mohou dostat do močového traktu a na pohlavní orgány, kde vyvolávají zánět nebo jiné potíže. K nejběžnějším plísním patří Candida albicans, píše dále web. Pokud imunitní systém funguje optimálně, je tento typ kvasinkové infekce jen málo kdy závažný. Pokud však imunitní systém nefunguje správně, může kandidová infekce migrovat do jiných oblastí těla a působit vážné problémy, jako je zánětlivé onemocnění zažívacího traktu, nebo Crohnovu chorobu.

Máte rádi tvarůžky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články