Stát rozhodl: Jedna skupina Čechů dostane v práci o 1 400 Kč vyšší plat. Ostatní se musí spokojit s tím, co mají

Po několikaměsíčních vyjednáváních je jasno o tom, jak vysoké bude zvýšení platů státních zaměstnanců. Odbory a vláda došly ke shodě.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

O možném růstu platů vybraných státních zaměstnanců se v posledních několika měsících vedou poměrně intenzivní debaty. Události247 již dříve informovaly o původním požadavku odborů zvýšit platy o 15 procent i následných návrzích ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mluvících o 7 až 10 procentech. Aktuálně pak vláda rozhodla, o jakou finální částku plat vybraných státních zaměstnanců vzroste i kdy se tak stane.

Plat se zvedne mnoha Čechům

Finální zvýšení má být až 11,5 procenta, přičemž promítne se do tarifní složky výplat, jak píše web Echo24. Reálně půjde o plošné navýšení o částku 1 400 korun měsíčně. Stane se tak od příštího roku. Původně se přitom mluvilo o navýšení, které mělo začít platit již od letošního září, jak psaly Události247. K tomu však nakonec nedošlo.

Vláda: Platy státních zaměstnanců se rapidně zvyší. Půjde o tisíce Kč navíc každý měsíc. Ostatní nedostanou ani korunu

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Vybraným státním zaměstnancům plat od příštího roku vzroste o 1 400 korun

Tohoto bonusu se však zdaleka nedočkají všichni státní zaměstnanci. Vyšší plat se má týkat pouze těch, kteří spadají do první až čtvrté platové třídy. Jedná se například o administrativní pracovníky, uklízečky, údržbáře či vybrané pracovníky ve zdravotnických zařízeních. Ostatní se budou muset spokojit s penězi, které mají nyní. Tedy kromě pedagogických pracovníků.

Učitelé nejspíš také dostanou přidáno

Plat, který pobírají učitelé, narostl již od letošního roku, jak informovaly Události247. Konkrétně se zvýšil o průměrných 3,4 procenta, dodává web Novinky. A příští rok by se mohli učitelé dočkat dalšího navýšení. Jak dále píše server Novinky, vláda jim plánuje k výplatám přidat 7 procen. Ostatním pedagogickým pracovníkům pak 5 procent.

Stát řekl: Statisícům zaměstnanců se v září zvýší plat. Dostanou přidáno tisíce korun měsíčně

iZdroj fotografie: Pavel Šebesta / Creative Commons / CC-BY-SA
Navýšení platů by se mohli dočkat i pedagogové

U které skupiny státních zaměstnanců naopak stále panují otazníky jsou pracovníci soudů. Ti požadují, aby jim vláda plat navýšila alespoň o 15 procent, jak pro server iRozhlas uvedla předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová. O tom, zda se tak stane, či nikoli, však zatím jasno není.

Je podle vás ohlášené zvýšení platů dostatečné?

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články