Kdo jezdí do práce vlakem, ten se letos nedoplatí. Plánuje se masivní zdražení jízdenek. Nevyhne se tomu nikdo z nás

České dráhy chystají i letos zdražení jízdného. Bude to sice méně než předešlé roky, ceny však porostou.

i Zdroj fotografie: Alex Noble/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Stejně jak předešlé roky, ani ten letošní se podle všeho neobejde bez zdražení jízdenek pro vlakovou dopravu Českých drah. Předloni v prosinci společnost ceny zvýšila v průměru o 15 procent, loni pak o průměrných 9,5 procenta, jak psaly Události247. Další cenový skok by pak měl přijít od poloviny letošního prosince. Není se tak čemu divit, že mnozí z těch, kteří vlakem pravidelně jezdí, se obávají, že se za dopravu nedoplatí.

Ceny jízdenek vzrostou méně než loni

České dráhy se do ceny jízdenek chystají promítnout navýšení cenového výměru stanoveného ministerstvem financí. Na základě toho tak jízdné zdraží v průměru o 4,9 procenta, píše web Novinky. A to již od 15 prosince.

Cesta vlakem bude jenom pro bohaté: České dráhy skokově zdražují, někdy až o téměř 50 %. Někteří cestující ale budou jezdit za staré ceny jízdenek

iZdroj fotografie: Pretenderrs / Creative Commons / CC BY-SA
Vlakem jezdí pravidelně velká část Čechů

Mohlo by se zdát, že necelých 5 procent není nijak dramatický nárůst. V reálných cenách jízdenek ho však cestující bezpochyby pocítí. Jak dále uvádí server Deník, ta vůbec nejlevnější možná jízdenka pro 10kilometrovou cestu sice zdraží jen o 1 korunu. U delších tras však bude cenový rozdíl pochopitelně ještě výraznější. Například u jízdy dlouhé 100 kilometrů se bude jednat o 11 korun.

Zdraží i další produkty Českých drah

Zdražení se dotkne nejen samotných cen jízdenek. Jak píše web TN, ceny porostou také u takzvaných In Karet. Ty cestujícím nabízí dlouhodobé slevy na jízdném, což využijí zejména lidé, kteří vlakem pravidelně cestují do práce či do školy. Ti, kteří využívají plastovou kartičku, na niž si dobíjí předplatné, si připlatí. Pro roční In Kartu se bude jednat o 100 korun, pro tříletou pak o 200 korun.

Bude jízda vlakem už jenom pro bohaté? Tohle nám udělají České dráhy, nedoplatíme se

iZdroj fotografie: Depositphotos
Společnost RegioJet zdražení nechystá

Lidé však budou mít i přesto možnost, jak se zdražení vlakových jízdenek vyhnout. Tou první může být nakoupení si jízdenek na příští rok dopředu. Do 14. prosince si mohou nakupovat jízdné za staré, nižší ceny, přičemž zakoupit si lze jízdenky až na 60 dní dopředu. Druhou možností pak může být volba jiného dopravce. Jak dodává server Deník, například RegioJet již oznámil, že na příští rok žádné zdražení nechystá.

Jak často jezdíte vlaky Českých drah?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články