Pozor na parkování na chodníku. Policie za to může udělit pokutu 2 500 Kč. Za auto na trávníku dokonce až 50 000 korun

Tisíce či dokonce desetitisíce korun může řidiče stát parkování v místech, kde je to zakázané. Stačí jedno pochybení a pokuta je na stole.

i Zdroj fotografie: Wikitarisch/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Za nesprávné parkování mohou čeští řidiči dostat pokutu hned v několika případech. Události247 již dříve informovaly o tom, že lidé bez příslušného oprávnění nesmí své auto zaparkovat například na místech pro invalidy či na plochách určených pro hasiče, které se obvykle nachází třeba před vchody do bytových domů. A pokutu lze dostat i za odstavení svého vozu na chodníku.    

Parkování na chodníku se řidičům může prodražit

Zejména v případě podélného parkování na ulicích motoristé mnohdy ve snaze ponechat silnici průjezdnou svá auta parkují dvěma koly na chodníku. To se jim ale nemusí vyplatit. Jak totiž upozorňuje web Dostupný advokát, pokud na místě není příslušná značka, která by stání na chodníku povolovala, mohou za to řidiči dostat pokutu až 2 500 korun.

Majitelům aut, kteří zaparkují tímto způsobem hrozí pokuta 10 000 Kč a odtah vozidla. Málo známou chybu dělá skoro každý Čech

iZdroj fotografie: Jan Polák / Creative Commons / CC BY-SA
Ne vždy je stání na chodníku povolené

Existují však výjimky, kdy za parkování na chodníku motoristům žádná sankce nehrozí. Mohou tak učinit v případě, kdy na místě bude značka, která to umožňuje. Jedná se o obdélníkovou modrou značku s bílým písmenem P značícím parkoviště, pod kterým se nachází symbol auta stojícího úplně nebo částečně na chodníku. Jak dodává web Bezpečné cesty, tyto značky parkování na chodníku povolují. Auto však musí stát tak, jak ukazuje zmíněný symbol nakreslený na značce.

Stání na zeleni může být ještě dražší

Kromě stání na chodníků nesmí řidiči v řadě případů parkovat ani na trávníku či jiném veřejném prostranství, které k tomuto účelu není určeno. A sankce mohou být skutečně vysoké. Dosahovat mohou až 50 tisíc korun. V případě opakování přestupku pak dokonce až 75 tisíc korun, píše web Deník.    

Urgentní: Parkujete svoje auto poblíž sídliště? Za nepatrnou chybu schytáte pokutu až 25 tisíc korun

iZdroj fotografie: Wikitarisch/ Creative Commons / CC-BY-SA
Pokutu lze dostat i za parkování na zeleni

Důvodem je, že v takovém případě se nejedná o zakázané parkování, nýbrž neoprávněný zábor veřejného prostranství, vysvětluje dále web Deník. A to je přestupek, který je hodnocen podstatně přísněji. Ať už se tedy jedná o parkování na chodníku, v parku, na trávě či třeba na náměstí, pokud to není povoleno, řidiči by měli počítat s tím, že to pro ně bude mít nemilé následky.

Věděli jste, že mohou za špatné parkování hrozit takto vysoké pokuty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články