Na telefony právě teď chodí Čechům falešné SMS zprávy. Po jejich rozkliknutí hrozí ztráta všech peněz na bankovním účtu

I přes opakovaná varování policie stále existuje spousta lidí, kteří naletí podvodníkům a pak přijdou o veškeré úspory.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Podvodné SMS zprávy, známé také jako „smishing“, se v poslední době objevují čím dál častěji. Události247 například psaly o tom, že podvodníci se takto snažili napálit klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny a České pošty. Bohužel, na tuto formu podvodu lidé mohou narazit i v dalších situacích.

Kde se dozvíte, na co dávat pozor

Psali jsme také o tom, že policie kvůli šíření osvěty spustila na začátku roku 2022 preventivní projekt Kyber rádce. Jeho cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o aktuálních metodách internetových podvodníků a poradit, jak se jim bránit. Podle společnosti Analytics Data Factory v Česku přibývá phishingových podvodů a pokusů o vytažení peněz z důvěřivých lidí. 

Urgentní: Přišla vám SMS zpráva z tohoto čísla? V žádném případě na ni neodpovídejte, přijdete o všechny svoje peníze

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
SMS podvody jsou v posledních letech na vzestupu

Doporučili jsme vám vždy se pečlivě zamyslet nad tím, kam zadáváte své osobní údaje. Útočníci se při promyšlených podvodech vydávají také za známé doručovací společnosti. Rozesílají pak falešné SMS zprávy, ve kterých vybízejí ke zdánlivě neškodnému zpřesnění údajů adresáta. Ve skutečnosti však dokážou využít údaje z vaší platební karty a provést falešnou, nechtěnou platbu.

Nikdy na nic neklikejte, radí resort dopravy

Nedávno vydalo varování také Ministerstvo dopravy. Zaznamenalo totiž zasílání podvodných SMS zpráv a e-mailů, které odkazují na kontakty tohoto resortu s upozorněním na pohledávky z přestupků. Stejně tak se šíří údajné telefonáty z Ministerstva dopravy, ve kterých jsou občané vyzývání k uhrazení pokuty. Jedná se o podvod a resort doporučuje lidem, aby v žádném případě na tyto zprávy nereagovali.

Přišla vám podobná SMS zpráva? Po jejím přečtení lidem mizí peníze z bankovního účtu. Nachytala se už spousta Čechů

iZdroj fotografie: Frits2018/ Creative Commons / CC-BY-SA
Podvodníci někdy své oběti kontaktují i telefonicky

Uživatelé jsou ve zprávách vyzýváni, aby klikli na v textu uvedený odkaz, přes který se dostanou na podvodnou webovou stránku. Ta navozuje dojem oficiálního portálu. Pokud už na odkaz, například omylem, lidé kliknou, nesmí zadávat žádné citlivé údaje, které by mohly být zneužity. Před podvodnými SMS zprávami a emaily varuje v posledních dnech také Portál občana. Vyvolávají dojem, že jde o vrácení daně, chybu s daňovým výkazem, zaplacení dluhu k exekuci, nebo zaslání odměny

Přišla vám někdy na telefon podvodná SMS zpráva?

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články