V pobočce firmy Tesco se našly nevídané nechutnosti. Lidé jen valí oči: „Sem jsme opravdu chodili nakupovat?“

Nečistota a myší trus v prodejnách potravin nejsou v České republice žádnou výjimkou. Kontroly jich jen za poslední rok odhalily několik.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Na Událostech247 vás o tom pravidelně informujeme. Před několika lety musela inspekce například nechat uzavřít prodejnu Tesco v Aši na Chebsku, protože tam došlo k zásadnímu porušení hygienických předpisů a inspektoři na mnoha místech v prodejně našli myší exkrementy.

Myši jsou v obchodech už běžnou praxí

Loni na podzim se Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala do prodejny Kaufland v Pardubicích. Také v tomto obchodě se vyskytoval myší trus. Myši tam dokonce běhaly mezi regály a okusovaly zboží. Čistá nebyla ani podlaha a regály, ve kterých byly potraviny uskladněny. Při kontrole v maloobchodní prodejně potravin Albert Hypermarket v ulici Petra Bezruče v Kladně se zas našel myší trus a ohryzané potraviny, jak psaly Události247.

Inspekce našla v supermarketu Albert myší trus a kontaminované potraviny

iZdroj fotografie: SZPI
Myší trus nachází v různých prodejnách inspekce pravidelně

V prosinci kontrola vyrazila také do prodejny obchodního řetězce Billa v Prostějově. V prostoru prodejny byly stopy po působení a výskytu hlodavců a na první pohled bylo všechno špinavé. Prodejna měla podle inspekce výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty byly na zemi, a dokonce i na stěnách a na stropě. Myší exkrementy se povalovaly také v regálech, ve kterých bylo zboží uskladněno. Podlahy byly ve velké míře poškozeny.

Málem jsem koupila okousanou mouku, říká zákaznice

Nedávno se kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměřily také na prodejnu Žabka, která spadá pod firmu Tesco. Konkrétně šlo o provozovnu na ulici Pražské v Příbrami. Kdyby zákazníci věděli, co kontroloři zjistili, určitě by jen valili oči a divili se, kam to jen chodili nakupovat. Ukázalo se totiž, že nebyla nijak zabezpečená proti vniknutí škůdců, takže se pak mohli prohánět prakticky všude. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

V jednom z nejznámějších obchodních řetězců v ČR se našly takové odpornosti, že tomu ani nechceme věřit. Z fotek se vám udělá špatně

iZdroj fotografie: SZPI
Výskyt myší se dá poznat i podle toho, že jsou v obchodě rozkousané potraviny

Když inspektoři přišli do zázemí, naskytl se jim opravdu nechutný pohled. Všude byl myší trus a mrtví hlodavci se dokonce po provozovně povalovali na zemi. Inspekce proto nařídila do nápravy číst provozovny uzavřít, a to prostory pro skladování potravin. Provozovna jako celek uzavřena nebyla. „Já mám tuto zkušenost od nás z Brna, ale v jiném řetězci. Jednou jsem vzala do ruky mouku z regálu a byla ohlodaná od myší. Personál na to byl evidentně zvyklý,“ popisuje Událostem247 paní Majka z Brna.

Co si o podobném záchytu myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články