Kdo si šetří peníze a bude je chtít použít, odevzdá část státu. Lidé jsou z nového pravidla rozzuřeni do běla

Mysleli jste si, že když si budete spořit na důchod, budete se pak mít lépe? Stát rozhodl, že tomu tak úplně nebude.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Jak již dříve psaly Události247, od začátku letošního července začala platit nová pravidla týkající se penzijního spoření. Na mnohé lidi přitom tyto změny mají velké negativní dopady. Zatímco někteří začali přicházet o své každoměsíční státní finanční příspěvky, jiným hrozí, že o své naspořené peníze přijdou úplně. Týká se to stovek tisíc důchodců.

Stát od července podmínky zpřísnil

Jednou z hlavních novinek jsou změny ve výši státních příspěvků. Dosud na ně měli nárok ti, kteří si spořili alespoň 300 korun měsíčně, jak psal web Novinky. Tito lidé však o peníze přišli. Na státní příspěvky tak od července dosáhnou pouze ti, kteří si pravidelně odkládají alespoň 500 korun, za což jim stát přidá jako bonus 100 korun. To je o 30 korun méně, než kolik za stejně vysokou spořenou částku Češi dostávali doposud.

Právě se děje: Statisíce českých důchodců od 1. července 2024 přichází o své peníze. Často o tom ani nemají ponětí

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Penzijní spoření je u lidí oblíbené

Zvedá se naopak maximální možná částka, kterou mohou Češi od státu na příspěvcích čerpat. Za měsíční spoření částky 1 700 a více nově dostávají 340 korun. Kvůli této změně tak mnozí lidé o své pravidelné státní příspěvky přišli, i když dosud na ně měli nárok. Jak uvádí server Deník, změna se dotkla skoro milionu Čechů. Pokud si tito lidé spořenou částku nezvýší, přestane tak pro ně být spoření výhodné, protože peníze se jim nebudou nijak zhodnocovat.

Co udělat, abyste o peníze nepřišli?

Minimální doba spoření, po jejímž uplynutí bude možné peníze při splnění ostatních kritérií vybrat bez sankce, se u nových smluv prodlužuje. Místo dosavadních pěti let je to nově deset let. Stejně jako dosud bude možné peníze takto vybrat až po dosažení věku 60 let, píše dále Deník. Lidé, kteří nesplnili ani dva roky spoření, mají smůlu. Při ukončení smluv kratších dvou let totiž nedostanou vůbec nic. Tedy ani své vlastní peníze, které si již na spoření poslali. „Jak je možné, že mi stát nedá mé vlastní peníze? To je hrozné,“ říká Událostem247 pan Milan z Brna.

Kdo si spoří peníze a bude si je chtít vybrat, stát mu je vezme. Lidé se bouří, tohle je neslýchané

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Penzijní spoření využívá i nadále velká část Čechů

Podle Asociace penzijních společností o vložené peníze nepřijdou, pokud si i nadále budou spořit i malou částku. V tom případě tedy ani ten, kdo si spořil méně než pět let, nepřijde kvůli úpravě pravidel o státní příspěvek, vysvětluje web. Ani klientovi střádajícímu méně než dva roky, tak nebude hrozit ztráta všech úspor. Těmto účastníkům experti doporučují, aby si došetřili alespoň pět let, i když třeba jen po stokoruně měsíčně, což je v minimální výše úložky. Budou si pak moci vybrat všechny své peníze včetně státních příspěvků získaných do 30. června.

Co si o tom myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články