Dříve se lidé mohli nakazit onemocněním salmonelóza většinou ze špatně tepelně upraveného masa.
Dnes je však situace mnohem horší. Když vyrazíme na nákup potravin, nikdy nemáme jistotu, že to, co si přineseme domů, bude v pořádku. Psali jsme například o tom, že obchodní řetězec Kaufland stáhnul z prodeje vepřovou šunku Pirátské dukáty, protože neobsahovala stabilizátory a konzervanty, takže její výrobce nemohl zaručit správné tepelné opracování. Šunka tak mohla být zdraví nebezpečná.
Závadných potravin jsou stovky
Obchodní řetězec Tesco musel před nějakou dobou stáhnout z prodeje hned několik „zdravých“ tyčinek. Jak od nás víte, obsahovaly totiž vyšší než stopové množství mléčné bílkoviny, která v nich ale nemá co dělat, protože není uvedena na etiketě. U lidí, kteří jsou citliví na mléko, by mohla mléčná bílkovina vyvolat alergické reakce. Billa musela přestat prodávat pomazánkové máslo s příchutí křenu.
Upozornili jsme, že se u tohoto výrobku mohlo nafouknout víčko. Časté záchyty jsou také u tolik oblíbeného kuřecího masa. Psali jsme třeba o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v jedné z prodejen potravin kuřecí křídla, která by zákazníci rozhodně jíst neměli. Byla totiž zkažená a zapáchala. Inspektoři informovali také o záchytu zkaženého kuřecího masa z Polska. Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.
Výrobce nemá problémy poprvé
Pokud rádi vaříte kuřecí polévku a kupujete si za tímto účelem třeba kuřecí hřbety, měli byste teď zpozornět. Kontroly totiž nedávno odhalily maso, které je zdraví nebezpečné. Konkrétně se jedná o výrobek Kuřecí hřbety na polévku od výrobce Rabbit Trhový Štěpánov. Tento výrobce navíc nemá s kvalitou svých výrobků problémy poprvé. I když měl výrobek datum trvanlivosti do 15. 2. 2024, je možné, že by ho zákazníci mohli mít ještě doma v mrazáku.
Raději se tam hned podívejte, konkrétně šlo o šarži L 422454033. Kontrola totiž prokázala, že v potravině je patogenní bakterie Salmonella enteritidis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. „Já už se bojím si v obchodě kupovat jakékoliv maso, v poslední době čtu, co všechno inspekce zakázala. Jednou jsem se po kuřecích řízcích pěkně pročistila, kdoví, co v tom bylo,“ řekla Událostem247 paní Iveta z Turnova.