V českých supermarketech se prodávala zelenina, která obsahovala vysoké množství závadných látek. Inspektoři ji označili za nebezpečnou potravinu.
Zimním měsícům čerstvá zelenina příliš nevládne. Když už ji Češi do svých jídelníčků zařadí, často je to spíše v zavařené, pečené či jinak tepelně zpracované podobě. Ti, kteří i přes zimu na zeleninu nedají dopustit, by si ale měli dávat pozor, kde ji kupují. Protože na zahrádce si ji aktuálně lidé nevypěstují, jsou odkázáni na její nakupování v supermarketech. Ne všude je však kvalitní a zdravotně nezávadná.
Na tuto zeleninu by si lidé měli dát pozor
Že ne každá zelenina je zdraví prospěšná dokazuje nedávný případ květáku prodávaného v obchodech Penny Market. Konkrétně závadnou zeleninu inspektoři objevili při kontrole v prodejně v Radonicích, jak v prosinci informoval web Potraviny na pranýři.
Květák se zde prodával po kusech v plastových bedýnkách a pocházel z Velké Británie. Ačkoli na první pohled možná vypadal kvalitně, kontroloři ho po prozkoumání označili jako nebezpečnou potravinu. Zjistili totiž, že květák v sobě měl skoro 30krát více reziduí pesticidu flonicamid, než kolik bylo povoleno.
Problém s pesticidy není výjimečný
Na konci listopadu web Potraviny na pranýři informoval o další nebezpečné zelenině. V tomto případě šlo o celer prodávaný v ostravské pobočce řetězce Hruška. A i zde byl problémem překročený limit pesticidů. Konkrétně zde inspektoři zjistili 18násobné překročení limitu reziduí pesticidu fosthiazate.
A o několika případech psaly v minulosti i Události247. Jednalo se třeba o mrkev, která obsahovala dvojnásobek povoleného množství reziduí pesticidu linuronu. Téměř 4krát více herbicidu haloxyfopu pak obsahovaly červené fazole, které v minulosti prodával řetězec Tesco. Pokud si tedy lidé zeleninu v supermarketech kupují, měli by si na tyto problémy dávat pozor.