Všemi oblíbené maso brzy nevídaně zdraží. Je to za rohem, musíme se na to připravit. Lidé už si začínají dělat zásoby

Chystané změny z půdy Evropské unie nejspíš způsobí další nárůst ceny oblíbeného druhu masa, na které mnoho Čechů nedá dopustit.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Jak již dříve psaly Události247, Češi jsou velkými milovníky masa. Ročně ho každý obyvatel průměrně sní zhruba okolo 80 kilogramů. A nejspíš není žádným překvapením, že vůbec nejvíc lidé konzumují vepřové. Toto maso však v poslední době zdražovalo. A zdá se, že v blízké budoucnosti to nebude o nic lepší. Mnozí si tak už raději začínají dělat zásoby.

Vepřové maso zdražuje setrvale

O jeho rostoucí ceně se mluví již delší dobu. Jak loni v srpnu informoval web Deník, již tehdy byly jeho ceny na svých maximech. Důvodem bylo mimo jiné to, že se v celé Evropě snižovaly stavy chovů prasat a zároveň rostla poptávka po této komoditě, což následně hnalo cenu nahoru. A tento trend se bohužel nemění.

Všemi milované maso bude v roce 2024 jenom pro bohaté. Jeho cena totiž bude obrovská. Ostatní lidé ho budou muset oželet

iZdroj fotografie: Presixlla MOON / Creative Commons / CC BY
Vepřové maso nejspíš čeká další zdražování

Jak píše web CNN Prima News, kvůli nové evropské směrnici, jež se aktuálně chystá, mnozí očekávají, že se tlak na ceny vepřového ještě zvýší. Nařízení by totiž upravovalo podmínky pro chov prasat. Konkrétně by chovatelé museli zajistit, aby měly prasnice a selata v takzvaných porodnách více prostoru. Aktuálně je však praxe taková, že prasnice je během porodu zafixována v kleci, čímž chovatelé předchází ohrožení selat.

Lepší podmínky pro zvířata přinesou vyšší ceny

Přizpůsobení se těmto novým podmínkám pak pochopitelně bude stát chovatele peníze. Tyto zvýšené náklady se v lepším případě promítnou do ceny masa. V tom horším pak hrozí, že mnozí z nich si vyhodnotí, že se jim drahá rekonstrukce nevyplatí a s chovem jednoduše skončí. To by pak podle Svazu chovatelů prasat mohlo vést ke snížení soběstačnosti Česka v produkci vepřového, dodává server CNN Prima News.

Čechy milované maso brzy astronomický zdraží. Kdo si včas neudělá zásoby, ten se v obchodě nedoplatí

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Maso pravidelně konzumuje velká část Čechů

Jedná se přitom o podobný scénář, jaký v budoucnu hrozí i mnohým chovatelům slepic. Jak již dříve psaly Události247, od roku 2027 budou v Česku zakázané klecové chovy. Mnohé řetězce pak prodej vajec z těchto chovů chtějí ukončit již příští rok. A chovatelé se tak musí novým podmínkám přizpůsobit, kvůli čemuž jejich náklady pochopitelně stoupnou. A i v tomto případě se očekává, že mnozí namísto toho s podnikáním skončí, čímž klesne soběstačnost Česka v tomto odvětví.

Jak často jíte maso vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články