Najíst se v dnešní době v restauraci se pro některé z nás pomalu stává luxusem. Je proto potřeba vybírat, kam si zajdete.
Ceny v některých restauracích jsou totiž opravdu extrémní. Na Událostech247 jsme například psali o tom, že v porovnání s rokem 2019 se ceny zvedly o neuvěřitelných 36 procent, přičemž vůbec nejvíc, o 51 procent, zdražily polévky. Například speciální francouzská polévce Bouillabaisse v podniku Pot-au-feu na Starém Městě ji prodává za cenu okolo 600 korun.
Lidé vzali rekordně drahý smažený sýr útokem
To je ovšem výjimka a uvedený podnik patří mezi ty dražší. Existuje však i obyčejná vesnická hospoda, ve které se kuchař rozhodl zaexperimentovat a prodával hostům obyčejný smažený sýr s dvojitými hranolkami za 505 korun. Chtěl tak strávníky donutit k tomu, aby si dali i nějaké pořádné jídlo. K jeho velkému údivu se však za tuto nemalou cenu prodaly všechny porce, jak jsme na Událostech247 psali nedávno.
Další pokrm bez masa, ale za vysokou cenu, prodávala jedna vyhlášená restaurace na Lipně. Psali jsme o tom, že květákový steak tam prodávali za těžko uvěřitelných 530 korun, nebo že steak z hovězí svíčkové si mohli zákazníci objednat na necelou tisícovku. Pro čtyřčlennou rodinu tak oběd vyjde na více, než 4000 korun. Rekordní ceny se však týkají i běžných potravin. Víte od nás například o rohlíku za 60 korun, který se prodává v krkonošské Luční boudě.
Pravidelná akce se osvědčila
Existují však také podniky, kterým na zákaznících opravdu záleží a snaží se jim alespoň trošku ušetřit peníze. Například příbramská restaurace Na vršíčku. Najdete ji jen pár metrů od Hornického muzea a prezentuje se jako hornická hospůdka, která sídlí na Březových Horách od roku 1839. Píše o ní web Příbram. Tento podnik se rozhodl zákazníkům vyjít vstříc a o víkendu jim nabídl smažený sýr s hranolkami a tatarkou za pouhých 50 korun. Podle majitele Jakuba Huška tato tradice vznikla už před šestnácti lety.
„Snažíme se tímto způsobem zviditelnit, což se nám daří. Pokaždé přijdou jak stávající zákazníci, tak i mnoho nových. Touto akcí se rozhodně nesnažíme o zisk, to v dnešní době při vysokých cenách ani není možné,“ uvedl majitel. „Podle mě je to naprosto super akce, majitel tak dá zákazníkům najevo, že mu na nich záleží, ne že z nich chce jen vytřískat co nejvíc peněz, taky bych to někde ve svém okolí uvítal,“ uvedl k tomu pro Události247 pan Václav, který bydlí nedaleko Hodonína.