Koupili jste si v Albertu tuhle oblíbenou pochoutku? Je velmi nebezpečná. Nikdo z nás ji nesmí sníst, jinak to skončí zle

Ořechy jsou všeobecně brány jako potravina zdravé výživy. V obchodech však byly k dostání jedny opravdu zdraví nebezpečné.

i Zdroj fotografie: Martin Strachoň / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Problémy se závadným zbožím mají čas od času všechny obchodní řetězce. V Globusu museli například nedávno stáhnout z prodeje oblíbený dezert Termix značky Ekomilk, jak jsme psali nedávno. Důvodem byla nevyhovující kvalita. Víte od nás, že závadné byly také párky, které objevili inspektoři v obchodech Agroinvest Bobrová na Vysočině. Obsahovaly totiž bakterii listeria.

Zdravé potraviny, které nám spíš uškodí

Zkažené však mohou být také mandle a ořechy, které patří k oblíbeným a zdravým pochoutkám. V poslední době se však čím dál častěji stává, že kontroly v obchodech najdou závadné zboží. Státní zemědělská a potravinářská inspekce už dříve například varovala zákazníky před mixem oříšků, které se prodávaly v Lidlu. Jak jsme na Událostech247 psali, jevily totiž známky žluknutí.

V oběhu jsou desítky kilogramů nebezpečných párků, které mají Češi v lednici. Musí je ihned vyhodit, jsou prudce škodlivé

V pořádku nebyly ani makadamové ořechy, které prodávali pod vlastní značkou v obchodním řetězci Albert v Ostravě – Zábřehu. Konkrétně šlo o výrobek Makadam Natural, šarže L23124112, s datem spotřeby do 31. srpna 2024. Zákazníci proto uvedený výrobek mohou mít ještě doma. Vůně a chuť ořechů byly cizí, netypické a žluklé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce o tom informuje na svém webu.

Závadné ořechy ihned vyhoďte

Žluknutí je jeden z častých neduhů, který může ořechy potkat, obzvlášť pokud jsou špatně uskladněny. Psal o tom web Svět plodů. To, že je ořech žluklý, je možné poznat u některých druhů na první pohled. Například u vlašských ořechů to ale lidé často zjistí až při konzumaci. Žluklé ořechy mají netypickou barvu a jsou flekaté nebo scvrklé. Chuť takového ořechu je nepříjemně kyselá, nahořklá a trpká.

iZdroj fotografie: Caduser2003 at Malayalam Wikipedia / Creative Commons / CC-BY-SA
Jakkoliv zapáchající a žluklé ořechy se obecně nedoporučuje konzumovat

Myslím, že takovou zkušenost máme všichni, Jednou jsem si na trhu koupila půl kila vlašských ořechů do cukroví. Doma jsem ale zjistila, že jsou úplně zkažené,“ popsala Událostem247 paní Jana z Brna. Mandle a další ořechy jsou velmi náchylné na napadání různými škůdci, jak upozorňuje web Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kromě toho zde pak může snadno vzniknout plíseň, a to zejména vlivem špatného sušení. Pokud ji na ořechách uvidíte, v žádném případě je nejezte, ani je nevyužívejte ve vaření či pečení.

Zakoupili jste si někdy v obchodě omylem zkaženou, či jinak závadnou potravinu? Pokud ano, co jste s ní udělali? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články