Jedna z nejoblíbenějších potravin, která se prodávala v Albertu, je nebezpečná. Nikdo ji ve vlastním zájmu nesmí jíst

Zákazníci mají tu nevýhodu, že když jdou do obchodu na nákup potravin, může se stát, že si nevědomky zakoupí závadné zboží.

i Zdroj fotografie: Martin Strachoň / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Víte od nás, že častým problémem bývají pesticidy, kterým se v jídle bohužel nevyhneme. Používají se k prevenci, regulaci a ničení škodlivých organismů nebo nemocí. Psali jsme například o tom, že ve Valašském Meziříčí prodávali balenou karotku, ve které byl dvojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu linuronu. To vše jsou však věci, na které zákazník nemá při nákupu jak přijít.

Zboží obsahovalo pesticidy a bakterie

I když se bakterie nebo viry vyskytují většinou v mase či mléčných výrobcích, psali jsme, že se nedávno nebezpečný virus objevil také v jahodách. Konkrétně byly nakažené virem způsobujícím žloutenku. Mezi typické příznaky této nemoci patří nevolnost, bolest kloubů a v neposlední řadě také vysoké teploty. Závadné jahody z Maroka se však neprodávaly u nás, ale v polských prodejnách obchodních řetězců Biedronka a Redenberg.

Na pultech obchodů se nedávno prodávala nechutná potravina. Máte ji doma? Hrozí obrovské zdravotní problémy

V pořádku nebyly ani ředkvičky původem z Itálie, které mohli zákazníci koupit v prodejnách Čedar v Opavě. Obsahovaly totiž více než pětinásobně vyšší množství reziduí pesticidu paclobutrazol, než je povolený limit. Pesticidy, které se v našem těle postupně nahromadí, mohou mít například negativní vliv na naši nervovou soustavu a v extrémních případech může dojít dokonce až k trvalému a nezvratnému poškození mozku. Některé druhy pesticidů mohou narušit hormonální systém.

Česnek neprošel testy

Pokud chodíte rádi nakupovat do Alberta, čtěte teď pozorně. Obchodní řetězec totiž oznámil, že stahuje z prodeje česnek. Konkrétně se jedná o šarži 24/7 původem ze Španělska od dodavatele IMPERIO S.A.T. Důvodem je to, že uvedená zelenina neprošla laboratorním vyšetřením. Na vrácení tohoto zboží zbývá zákazníkům už jen pár dnů. Albert na svém webu upozornil, aby lidé tento česnek z preventivních důvodů nekonzumovali. Jaká hrozí rizika, však neuvádí.

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Česnek patří mezi oblíbenou surovinu určenou k vaření

Pokud jste si tento česnek v Albertu koupili, můžete ho mohou vrátit, a to do jakékoliv prodejny v Česku. Moc času vám na to však už nezbývá. Prodejny totiž toto zboží přijímají jen do soboty 20. července 2024. Peníze následně dostanete vyplaceny nazpět. Společnost se zákazníkům za vzniklé komplikace omluvila. „Do Alberta chodím nakupovat často, mám to kousek od bydliště, ale ovoce a zeleninu obecně raději kupuji u našeho zelináře, který má farmu,“ řekla Událostem247 paní Eliška z Kroměříže. 

Koupili jste si domů výše uvedený česnek? Dejte nám to vědět dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články