Varování od inspekce před nákupem určitého typu ovoce a zeleniny. Při nákupu se musíme mít na pozoru

Nejen v létě spousta lidí vyráží na nákup ovoce a zeleniny na trhy v domnění, že nakupují kvalitní zboží.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Opak však může být pravdou. Většina tohoto zboží totiž obsahuje pesticidy, kterým se v jídle bohužel nevyhneme, jak jsme psali už několikrát. Používají se k prevenci, regulaci a ničení škodlivých organismů nebo nemocí. Víte od nás také o tom, že například ve Valašském Meziříčí prodávali balenou karotku, ve které byl dvojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu linuronu.

Lidé netuší, co všechno zelenina obsahuje

V českých obchodech se nedávno prodávaly třeba zdraví nebezpečné ředkvičky. Zatímco dříve jsme byli zvyklí, že si tuto běžnou zeleninu pěstujeme třeba doma na zahradě a pochází z České republiky, v poslední době se běžná zelenina dováží většinou spíš z ciziny. Tyto ředkvičky byly původem z Itálie a lidskému zdraví rozhodně neprospěly. Ukázalo se totiž, že obsahovaly více než pětinásobně vyšší množství reziduí pesticidu paclobutrazol, než je povolený limit.

V českých obchodech se objevila extrémně nebezpečná zelenina. Koupili jste si ji? Nesmíte ji jíst, jinak to skončí špatně

iZdroj fotografie: SZPI
SZPI čas od času na trhu najde ovoce, které je napěchováno pesticidy

Pesticidy, které se v našem těle postupně nahromadí, mohou být velmi nebezpečné. Mají například negativní vliv na naši nervovou soustavu a v extrémních případech může dojít dokonce až k trvalému a nezvratnému poškození mozku. Některé druhy pesticidů mohou také narušit hormonální systém. Pesticidy lidské tělo bohužel neumí odbourávat. Někteří zákazníci se proto rozhodli, že budou nakupovat na trzích, kde očekávají zboží kvalitní a z Česka.

Od příštího roku by nemělo docházet ke klamání zákazníků

Tito lidé ovšem často nemají ani tušení, že ovoce a zelenina také zde může být z dovozu. Mají za to, že stánkaři prodávají vlastní úrodu. Na stáncích většinou není ani cedulka o zemi původu. Domů si tak často odnesete zboží z dovozu, které byste jinak o dost levněji pořídili v běžném supermarketu. To, že prodejci na informace o původu prodávaného zboží zapomínají, potvrdil Událostem247 i mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Všemi oblíbená zelenina z obchodu je extrémně nebezpečná. Obsahuje totiž něco, co v ní být rozhodně nemá. Lidé ji nesmí jíst

iZdroj fotografie: Schlaghecken Josef / Creative Commons / CC-BY-SA
Nově bude u ovoce a zeleniny důležité, aby byl při prodeji jasně zřetelná země původu

Podle kontrol také často dochází k tomu, že pokud už je uvedena informace o původu zboží, není často pravdivá. Záměna země původu je považována za klamání spotřebitele. Tomu by však měl už od příštího roku zabránit nový zákon Evropské komise. „Od 1. ledna 2025 nebude tedy možné uvádět na trh vybrané produkty, které nebudou označeny údajem o zemi původu. Přechodné období pro doprodej potravin neoznačených tímto údajem trvá od vstupu nařízení v platnost, tedy od 26. 11. 2023 do 31. 12. 2024, píše inspekce na svém webu.

Jste radši, když vždycky víte, odkud výrobek pochází? Napsat nám to můžete dole v diskuzi

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články