Známý zaměstnavatel zkrachoval, o práci přijde spousta lidí. Neudělají s tím vůbec nic

S propouštěním se v poslední době doslova roztrhl pytel. Poté, co tento krok oznámila řada podniků na konci loňského roku, se letos přidávají další.

i Zdroj fotografie: Jenny Feleciano / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Masivní propouštění se týká i velkých a zavedených firem, což by většina z nás nečekala. Šokující bylo minulý rok oznámení České pošty, že uzavře okolo 300 svých poboček a propustí stovky lidí, jak psaly Události247 už dříve. Psali jsme také o avizovaném propouštění ve firmě Zetor zabývající se výrobou traktorů.

Zavedené podniky mají finanční problémy

Před několika měsíci stejný plán ohlásil státní podnik Diamo a nyní si novou práci musí hledat spousta pracovníků hutní společnosti Liberty Ostrava. Jak připomíná web iDnes, již od konce loňského roku byli zaměstnanci společnosti doma a z důvodu překážek na straně zaměstnavatele nemohli chodit do práce. Tato situace nakonec trvala řadu měsíců a vyústila až v aktuálně avizované propouštění.

Už se to na nás valí: Velký český zaměstnavatel jde ve velkém propouštět, dotkne se to spousty lidí. I vás?

iZdroj fotografie: Adam Pat / Creative Commons / CC-BY-SA
Nezaměstnanost v Česku je momentálně relativně nízká

Teď se propouštění dotklo další velké a zavedené firmy, která působí po celém světě. Módní skupina Esprit, oznámila, že uzavře do konce letošního roku všech svých 56 prodejen v Německu. O práci tak přijde asi 1300 zaměstnanců, jak píše web Novinky. Práva na ochrannou známku pro insolventní evropský podnik mají být prodána britskému finančnímu investorovi Alteri. Společnosti mají být zlikvidovány a výrobky vyprodány v obchodech.

Značka jako taková nezanikne

Značka Esprit však zůstane zachována a výrobky pod touto značkou by se měly i nadále vyrábět a prodávat v Německu. V jaké formě, to však zatím není jasné. Alteri vlastní mimo jiné módní společnost CBR Fashion se značkami Street One a Cecil, píší dále Novinky. Módní řetězec Esprit podal 15. května u okresního soudu v Düsseldorfu návrh na insolvenční řízení pro svou společnost Europa-Holding se sídlem v Ratingenu a sedm dalších společností, píší Novinky.

Velký český zaměstnavatel jde masivně propouštět. Dotkne se to spousty lidí. I vás?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Několik českých i zahraničních firem v posledních měsících ohlásily propouštění

V Belgii a Švýcarsku tento krok učinil už v březnu. Pro společnost Esprit je to druhé insolvenční řízení během čtyř let. Během pandemie covidu-19 v roce 2020 se firma uchýlila pod ochranný deštník insolvenčního práva vzhledem k uzavřeným prodejnám. Tehdy propustila přibližně třetinu zaměstnanců a uzavřela okolo stovky obchodů. Společnost Esprit má pobočky ve 40 zemích světa a patří k velmi oblíbeným. Podniků mimo Evropu se ovšem insolvence netýká.

Vyhodili vás někdy z práce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články