Už za 10 dnů se kompletně zavřou obchody po celé České republice. Nenakoupíme si, musíme se na to připravit

Od října 2016 si už o určitých státních svátcích nenakoupíme. Tehdy totiž začal platit zákon, podle kterého musí mít některé prodejny o sedmi svátcích zavřeno.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Je to zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Tento zákon doslova stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během stanovených svátků zavřené. Týká se to tedy velkých obchodních center a prodejních řetězců. V případě, že máte poblíž třeba vietnamskou večerku, máte vyhráno.

Obchody, které otevřou, dostanou vysokou pokutu

V České republice na dodržování zákona dohlíží Česká obchodní inspekce (ČOI), která může udělit pokutu až jeden milion korun. Víte od nás, že pokud si nakoupit nestihnete, zbývá ještě další možnost. Výjimku ze zákona mají menší prodejny a čerpací stanice, které mohou mít otevřeno. Zároveň ji mají také supermarkety na pražském letišti, na hlavním nádraží v Praze a Brně, nebo některé lékárny.

Urgentní: Brzy se v Česku zavřou všechny tyto obchody. Honem si udělejte zásoby, nebudeme mít kde nakoupit

iZdroj fotografie: Lars Plougmann / Creative Commons / CC-BY-SA
Ze zákona musí být během některých státních svátků velké obchody zavřené

Rok 2024 je přestupný a má tím pádem ještě o jeden den navíc. Jak od nás víte, v tomto roce svátky prodlouží celkem čtyři víkendy. Kromě tradičního prodlouženého víkendu během Velikonoc to bylo také v pondělí 1. ledna. První červencový svátek, Den slovanských věrozvěstů, pak připadnul na pátek a 28. října bude pondělí, takže budeme doma o den déle. Protože tento den je za dveřmi, je dobré si předtím do zásoby nakoupit. V České republice máme celkem 13 státních svátků.

Budou obchody uzavřeny o všech nedělích?

Obchody mají zavřeno 1. ledna na Nový rok, potom na Velikonoční pondělí, 8. května na Den vítězství, 28. září na Den české státnosti, 28. října, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu, a pak o vánočních svátcích. Tedy 24. až 26. prosince. Na Štědrý den však mohou mít obchody otevřeno do 12 hodin. Vláda tak zřejmě myslela na ty, kteří nakupují vánoční dárky na poslední chvíli.

Varování: Už brzy budou obchody po celé ČR plošně zavřené. Kdo si dopředu neudělá zásoby, ten bude o žízni a o hladu

iZdroj fotografie: Silar/ Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud lidé rádi chodí do větších obchodů a supermarketů, měli by si v neděli nakoupit na den dopředu

Kromě obchodů musí zůstat na tyto státní zavřené také bazary, zastavárny a výkupny odpadu, připomíná web E15. Stále je ovšem spousta lidí, kteří se v tom, kdy je zavřeno, nevyznají. Ministr průmyslu a obchodu za hnutí STAN Jozef Síkela už dříve uvedl, že si umí představit řešení, že obchody budou zavřené nejen o některých svátcích. Jak řekl webu iDnes, do České republiky se vrátil ze země, kde byl zvyklý na to, že v sobotu večer se všechno zavírá, a pokud si někdo něco potřebuje koupit v neděli, tak musí jet buď na letiště, nebo na nádraží.

Věděli jste o tom, že budou velké obchody 28. října zavřené?

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články