Je to tady: Chystá se masivní propouštění zaměstnanců. Schytá to hlavně jedna skupina pracovníků

O tom, že v dnešní době je těžké udržet si práci, na Událostech247 informujeme poměrně často.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Týká se to nejen firem v České republice, ale také v zahraničí. Psali jsme například o státním podniku Diamo, kde se rozhodli ke snížení stavů o stovky pracovníků. Dalších 250 Čechů pak vyhodila firma Laufen CZ. Podobný osud stihl i pracovníky dalšího velkého českého zaměstnavatele.

Propouští i velké firmy

Jde o brněnského výrobce traktorů, firmu Zetor Tractors. Na konci července v ní dostalo výpověď 160 zaměstnanců. To je přitom více než polovina z celkového počtu. Hlavním důvodem tohoto propouštění mají být podle vedení firmy změny ve výrobním procesu. Události247 například nedávno informovaly o masivním propouštění ve společnosti Spotify či Microsoft. K vyhazovům přistoupili také ve firmě PayPal.

Velké propouštění zaměstnanců je za rohem: Kdy a koho všeho se dotkne?

iZdroj fotografie: VeronicaTherese / Creative Commons / CC-BY-SA
Propouští hned několik větších světových firem

Masivní propouštění v technologickém sektoru pokračuje i ve druhé polovině tohoto roku. Jak Napsal web Novinky, americká společnost Cisco Systems, která se zabývá výrobou síťových zařízení, oznámila plán na výrazné omezení své pracovní síly. Znamená to, že o práci přijdou další tisíce lidí. Tento rok je to už podruhé, co se firma Cisco odhodlala k masivnímu propouštění. Už v únoru se bez práce ocitlo 4250 lidí.

Velkým gigantům se nedaří

Tentokrát však bude vlna propouštění ještě horší. Cisco sice zatím neupřesnilo, kolik lidí přijde o práci, ale podle webu podle webu ABC News by však mělo výpověď dostat 5900 zaměstnanců. Firma tak reaguje na neuspokojivé hospodářské výsledky. Slabou poptávku prý eviduje u telekomunikačních společností a poskytovatelů kabelových služeb bohužel i nadále. Technologické firmy mají v poslední době problémy.

Pozor: V Česku se chystají masivní vyhazovy z práce. Velkou spoustu lidí už brzy propustí. Dotkne se to i vás?

iZdroj fotografie: Deskmag/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zmíněné propouštění v Ciscu se dotkne tisíců lidí

Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila už před dvěma roky 11 000 lidí, připomínají Novinky. Další propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, proběhlo na začátku loňského jara. Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips v lednu 2023 oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Už předloni přitom o práci přišly 4000 lidí.

Vyhodili vás někdy z práce? Podělte se o to s námi dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články